Yayınlar


1924 Paris Olimpiyatlarına Yolculuk. - S.Rıza Kuğu

Kuğuzade Süleyman Rıza 1924 Paris Olimpiyatlarına sporcu olarak katılmış ve 24 Mayıs 1924 tarihinde, Trabzon'dan, Gülcemal Vapuru ile başlayan yolculuğunu günlük şeklinde yazıya geçirmiştir. 28 Mayısta İstanbul'a gelen Süleyman Rıza, Kadıköy'de İttihatspor Klübündeki Olimpiyat kampına katıldı. Burada Amerikalı antröner Topyenin yönetiminde seçme karşılaşmaları yapıldı. 27 Haziran 1924 tarihinde, Sirkeci'den kalkan bir trenle Paris'e gitmek üzere yola çıktılar. Süleyman Rıza geçtikleri yerler hakkında bilgiler vermektedir.

Trabzon - Paris. 1924 Olimpiyatlarına Yolculuk'ta Paris günleri de anlatılmakta , fakat Olimpiyat yarışları hakkında kısa bilgiler verilmekte, isteyenlerin karşılaşmalar hakkında günlük gazetelerde haber bulabilecekleri belirtilmektedir. Süleyman Rıza , Paris Olimpiyatları'nda katıldığı "sırıkla yüksek atlama" seçmeleri konusunda da bilgi vermemektedir. İhap Subaşı'nın verdiği bilgiye göre, Süleyman Rıza bu seçmelerde 3,75 'lik derecesi ile Türkiye rekoru kırmış fakat Olimpiyat barajını aşamamış, elenmiştir.(3)

Süleyman Rıza 16 Temmuz 1924 tarihinde, Liyon kentinden "Piyer Loti" vapuruyla Türkiye'ye hareket ettiklerini yazmaktadır. Günlük, Çanakkale'ye girdiklerini bildiren 23 Temmuz 1924 tarihli notla sona ermektedir.

Trabzon - Paris. 1924 Olimpiyatlarına Yolculuk, Süleyman Rıza'nın hanımı Ayşe Kuğu tarafından yeni yazıya geçirilmiş ve İ. Gündağ Kayaoğlu - Öner Cıravoğlu tarafından yayına hazırlanmıştır.(4) O dönemin kentlerinin özelliklerini, sosyal yaşamlarını, Türkiye'nin spor tarihini anlatan bir belge olarak önemli bir boşluğu doldurmuştur. Süleyman Rıza'nın günlük şeklinde yazılan anıları bildiğimiz kadarı ile türünde ilk örnektir. Türk spor tarihine önemli bir katkı olarak değerlendirilmelidir. Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı'nın bu yayını da görsel malzeme, sayfa düzeni ve baskı kalitesi bakımından yüz ağartıcı olmuştur. Emeği geçenleri kutlamak gerekir.

Not: Bu yazının yayınlandığı yer: Dr. Mustafa Duman, "Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı'ndan: Trabzon'da Spor Tarihi", Toplumsal Tarih, Sayı: 112, (Nisan 2003), İstanbul, s. 111-112.

1. Muharriri: Süleyman Rıza, Asosyeşın Futbol, Trabzon İdman Ocağı Neşriyatı: 1, Serasi Matbaası, Trabzon, 1338 (1922), 83 s. Kitabın tanıtımı ve son bölümlerinin çevriyazısı için bakz: İ. Gündağ Kayaoğlu, "Trabzon'da 76 Yıllık Geçmişi Olan Futbol ve 67 Yıl Önce Trabzon'da Yayımlanan Futbol Konulu Bir Kitap", Trabzon Kültür - Sanat Yıllığı 88-89, (Hazl: İ. Gündağ Kayaoğlu - Mustafa Duman - M. Savaş Şatıroğlu), Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yayını: 2, Çetin Ofset, İstanbul, Aralık 1989, s. 371 - 380. 2. Süleyman Rıza, Asosyeşın [Assciation] Futbol, Çevriyazı: Ayşe Kuğu, (Yay. Hazl: İ. Gündağ Kayaoğlu - Öner Cıravoğlu), Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı Yayını, Trabzon Kitaplığı: 2, Mas Matbaacılık, İstanbul, [2002], 176 s.

3. İhap Subaşı, Trabzon Spor Tarihi, Doyuran Matbaası, İstanbul, 1977, s. 18. 4. Süleyman Rıza Kuğu, Trabzon - Paris. 1924 Olimpiyatlarına Yolculuk,

(Yayına Hazl: İ. Gündağ Kayaoğlu - Öner Cıravoğlu), Çevriyazı: Ayşe Kuğu, Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı Yayını, Trabzon Kitaplığı: 1, Mas Matbaacılık, İstanbul, Ekim 2002, 160 s. resimli, 22x17,5 cm. .


Paylaş